tisdag 11 november 2014

Jakttorn

Ute på jaktmarken har vi flera pass och jakttorn. Runt nästan varje pass och torn finns en historia. Som nykomling i jaktlaget undrade jag i början över vissa namn men de som varit med ett tag har allteftersom delat med sig av historien bakom namnen.

Inte heller alla torn används längre. Skogen växer och förändras och det som en gång i tiden var en fälla (hygge) är nu uppvuxen skog. Det är förklaringen till varför torn Nr 15, ett av få med nummer, numera står övergivet mitt i skogen bredvid en smal grusväg. 

Pass nr 15
Tornet vid Sandhålan är uppsatt vid ett hygge bredvid en  - sandhåla. Detta torn är nytt för i år, det gamla rasade omkull i en storm senaste vintern. Det nya tornet som kom på plats dagen innan älgjaktspremiären invigdes av Gunnar som sköt en kviga från tornet. Eftersom Gunnar förra året sköt en älg från det gamla tornet (på bilden syns det ligga bredvid det nya) är frågan om tornet kommer att byta namn till Gunnars torn?
Tornet vid Sandhålan
Andra namn vi har på pass är Vita grind, Transformatorn, Tornet vid sågen och Tornet vid björken. Varken grinden, transformatorn, sågen eller björken finns kvar men namnen de består. För mig är det viktigt att hålla namnen vid liv för de berättar en historia om tider som flytt och om tidigare medlemmar i jaktlaget eller markägare som upplåtit sin mark till jakten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar